hírek

10 éves a Területfejlesztési Szabadegyetem!

- 2015. október 6., kedd 15:39

„Otthon a Kárpát-medencében” ünnepi tudományos konferencia

2015. október 8-9. Hotel Pannónia (9400 Sopron, Várkerület 75.)

A Magyar Regionális Tudományi Társasággal közösen 2006 óta rendezzük meg a Területfejlesztési Szabadegyetem elnevezésű előadássorozatot. A 10 éves jubileum alkalmából ünnepi tudományos konferenciát szervezünk. Az „Otthon a Kárpát-medencében” c. konferenciát Sopronban, a Hotel Pannóniában tartjuk 2015. október 8-9. között.

A konferencia célja, hogy megvitassuk a regionális és kohéziós politika helyzetét, ezek főbb eredményeit a Kárpát-medence régióinak vonatkozásában, valamint hogy ajánlásokat fogalmazzunk meg a területi politika jövőbeni súlypontjai számára. A tudományos konferencián elsősorban a regionális kutatásokkal foglalkozó szakembereket látjuk vendégül – szerte a Kárpát-medencéből.

A konferencia keretében megemlékezünk prof. dr. Horváth Gyuláról, az MRTT alapító elnökéről, a magyar regionális tudomány műhelyteremtő tudósáról.

A konferencia keretében két plenáris előadás hangzik el. Prof. dr. Andreas Faludi, a TU Delft professzora és prof. dr. Rechnitzer János, az MRTT elnöke világítanak rá arra, hogy a térség országainak uniós csatlakozása óta, tehát az elmúlt közel tíz évben milyen főbb, a területi fejlődést előnyösen, avagy hátrányosan befolyásoló folyamatok zajlottak a Kárpát-medencében. Választ kapunk arra is, hogy milyen fontosabb, a területi fejlődést befolyásoló kihívásokkal kell szembenézni, és ezek hatékony kezelésére milyen megoldások javasolhatók, ajánlhatók.

A plenáris ülést öt panelbeszélgetés követ. A „hagyományos” szekció-beosztás helyett a pódiumbeszélgetések keretében nyújtunk lehetőséget arra, hogy az érdeklődők az alábbi témákba mélyebb betekintést nyerjene

  1. A Kárpát-medence geopolitikai helyzete
  2. Gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségek a Kárpát-medencében
  3. Migráció a Kárpát-medencében
  4. Határ menti együttműködések a Kárpát-medencében
  5. Helyi és regionális gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében

A konferencián előadóink között köszönthetjük a magyar regionális tudomány hazai és határon túli jeles képviselőit, a területfejlesztéssel, regionális gazdaságfejlesztéssel, határon átnyúló fejlesztésekkel, térségi egyenlőtlenségekkel, ezek elméleti és gyakorlati vonatkozásaival foglalkozó neves szakembereit.

A konferencia megvalósítását a TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0010 sz. projekt és a NEA-KK-15-SZ-1302 sz. projekt támogatta.

Linkek:

Program és további információk: tfsze.ktk.nyme.hu/tfsze_konf_2015.html

Kapcsolódó hírek: