hírek

Migrációs folyamatok Európában – érdekfeszítő rendezvény a Területfejlesztési Szabadegyetemen

- 2015. november 9., hétfő 12:47

Dr. habil. Illés Sándor, az Aktív Társadalom Alapítvány elnöke és dr. habil. Hack Péter jogász, az ELTE ÁJK tanszékvezetője nagy érdeklődés mellett tartott előadást az illegális migráció gazdasági hatásairól és jogi kérdéseiről.

A 20. szemeszter második előadásán az aktuális menekültügyi helyzetről és migrációs folyamatokról adott alapos áttekintést a témakör két szakértője. Előadóink egyrészt rávilágítottak az Európát érintő migrációs trendekre és a középtávon várható következményekre, másrészt előtérbe kerültek a téma kapcsán felmerülő jogi kérdések és anomáliák is.
Illés Sándor rávilágított a vándorlás, a migráció és a népmozgalom közötti különbségre, ezek típusaira, továbbá több közgazdasági iskola megállapításai tekintetében értékelte a vándorlást, mint jelenséget. A legfrissebb trendekkel kapcsolatban óvatosságra és körültekintőbb interpretációra hívta fel a figyelmet.
Hack Péter az illegális migráció büntetőjogi következményeire mutatott rá, de érintette a gyermekek jogi helyzetét is, továbbá kitért arra, hogy az illegális migráció milyen feladatokat ró a magyar igazságszolgáltatásra.

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Területfejlesztési Szabadegyetem – Migrációs folyamatok: gazdasági hatások és jogi aspektusok - 15-10-15 11:48