hírek

Területfejlesztési Szabadegyetem: Van kiút a mélyszegénységből? Követhető-e Cserdi példája?

Területfejlesztési Szabadegyetem XIX. szemeszter, 3. alkalom

2015. április 21. 17:00 óra, KTK AULA

Közösségfejlesztés hátrányos helyzetű térségekben

Hazánk leszakadó, peremhelyzetű, főként aprófalvas térségeiben számos hátrányos helyzetű település található, ahol az emberek többsége szegénységben él, ahol nincs munkalehetőség és nincs jövőképe a fiataloknak. Számos kormányzati és európai uniós programot hívtak életre annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű térségeken élők helyzetén hathatósan segíthessenek. Több sikeres hazai példát láthatunk már, ahol elkötelezett helyi vezetők és civilek a közösséggel karöltve akár egy hátrányos helyzetű térséget is képesek előrébb vinni.
Az egyik ilyen sikertörténet Cserdi, a Baranya megyei aprófalu, ahol a település 70%-a roma népességű. A település roma vezetője, Bogdán László, aki nemrég vehette át a Magyar Civil Becsületrend kitüntetését, rávezette a település lakóit, hogy saját maguk kezébe vegyék sorsukat, és ne másoktól várják a segítséget. Néhány év kitartó munkájának köszönhetően a faluban megszűnt a munkanélküliség és a bűnözés, a lakosság az önkormányzat által működtetett gazdaságban dolgozik, Cserdi helyi terményeivel neves pécsi éttermek beszállítóivá válhatott. A polgármestert azóta konferenciákra hívják határainkon innen és túl is, hogy ismertesse a siker titkát.

Előadók:

  • Bogdán László, Cserdi község polgármestere
  • Kóródi Miklós, az Autonómia Alapítvány programmunkatársa, a „Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért” program szakmai vezetője

Moderátor:

  • Dr. Pogátsa Zoltán, NyME-KTK, szociológus, közgazdász

 

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: