hírek

Mélyszegénység – van kiút? Cserdi sikertörténet a Szabadegyetemen

- 2015. április 24., péntek 08:14

A félév harmadik rendezvényének vendége volt Cserdi község polgármestere, Bogdán László.

A félév harmadik rendezvényén, amelyen a NYME Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola nagy létszámmal megjelent diákjait is köszönthettük, kivételes személyiséggel találkozhattunk: Cserdi község polgármestere, Bogdán László a „cigánykérdést” – ahogy ő is fogalmazott – az eddig megszokotthoz képest egészen más nézőpontból világította meg.
A rendezvény felvezető előadásában Kóródi Miklós, az Autonómia Alapítvány programkoordinátora a Mélyszegénység program eredményeit, főbb tapasztalatait mutatta be. Előadásában rávilágított arra, hogy milyen módon próbálják a leghátrányosabb helyzetű térségekben a közösséget összefogni, milyen eszközök állnak rendelkezésre.
A médiából is ismert Bogdán László polgármester úr őszintén és nyíltan beszélt a cigányságról, a megbélyegzésről, a kirekesztésről és annak jövőbeli kockázatairól. Kihangsúlyozta, hogy a cigányság sorsa elsősorban a cigányság kezében van, a segítséget nem külső forrásokból kell várni. Saját falujának sikereit is ismertette, beszélt arról, hogy a közösen megtermelt krumpliból, zöldségekből a falu lakosságának közös elhatározása révén a maguknál is szegényebb sorúaknak adakoznak, ugyanakkor nagyon igényes éttermek konyhájára is szállítanak. Szeretnék elérni, hogy a cserdi zöldség híre minél messzebbre eljusson.
Az előadást követően rengeteg kérdés fogalmazódott meg, amelyre tabuk nélkül kaptunk őszinte és hiteles válaszokat. Ezúton is köszönjük előadóinknak ezt a nyitottságot és őszinteséget!

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Területfejlesztési Szabadegyetem: Van kiút a mélyszegénységből? Követhető-e Cserdi példája? - 20-04-15 15:08