hírek

Termelőipiac-hangulat a KTK-n

- 2015. március 27., péntek 08:10

A félév második rendezvényén a helyi piacok, rövid ellátási láncok témakörét ismerhettük meg.

Előadóink informatív, színes előadásokat tartottak, melyeket számos hozzászólás, kérdés követett.

Juhász Anikó (NÉBIH), aki kutatóként és tervezőként rengeteg szakmai tudást halmozott fel a piacok, helyi termelők helyzetéről, átfogó képet adott a hallgatóság számára a hazai termelői piacok jelenlegi helyzetéről, a fogyasztók, azaz a piacra járók szokásairól. Megtudhattuk, hogy miért fontos az élelmiszerlánc lerövidítése, vagyis hogy minél rövidebb utat tegyen meg az áru a termelő és a fogyasztó között, illetve milyen értékesítési csatornák vannak.

Az elméleti jellegű előadást Harmathy Ildikó, a káptalantóti Liliomkert termelői piac szervezőjének előadása követte, aki gyakorlati szempontból ismertette a termelői piacok, köztük a Liliomkert piac helyzetét is. Ildikó felhívta a diákság figyelmét arra, hogy hazánkban milyen rendkívüli lehetőségek vannak a biogazdálkodás erősítésére, illetve milyen jó termőföldi adottságokkal rendelkezünk.

A rendezvényt Körösi Zsuzsa: Nehogy az ördög ülve találjon c. filmjének rövid részletével kezdtük. A film az alábbi oldalon teljes terjedelmében megtekinthető: lesfilmsdureveil.free.fr/nehogy-az-ordog.html. A levetített részlet a 45. perctől kezdődik.
Ezúton is köszönjük a Les Films du Réveil csapatának szíves hozzájárulását a film vetítéséhez!

A mókás „Krumpli boogie” is elhangzott a Tárkány Művektől, amitől igazán megelevenedett a „Termelői Piaci Hangulat”: https://www.youtube.com/watch?v=qIvX_pQyeIo.

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Területfejlesztési Szabadegyetem: Helyi közösségi kezdeményezések szerepe a vidékfejlesztésben – különös tekintettel térségünkre - 12-02-15 11:29