hírek

Területfejlesztési Szabadegyetem: Kassa

- 2014. október 9., csütörtök 10:12

2014. október 14-én 15.00 órakor a Kárpát-medence régiót bemutató sorozatunk utolsó állomásához érkezik, a programsorozattól Kassa és Kelet-Szlovákia bemutatásával búcsúzunk.

Kassa, Szlovákia második legnagyobb városa a Szlovák-érchegység nyúlványai között terül el. A település első írásos emléke 1230-ból származik. A város gyors fejlődését privilégiumainak, valamint kereskedelmileg és stratégiailag előnyös helyzetének köszönhette. A legrégibb céhes iratok 1307-ből maradtak fenn, 1347-től szabad királyi város, illetve 1369-ben Európa első városaként saját címert kapott. Kassa a XVIII. század elejéig a történelmi Magyarország második legnagyobb városa maradt. Gazdasági, adminisztratív és politikai szerepének megerősítéseként 1657-ben egyetemet is alapítottak itt. Napjainkban az értékes épületekkel díszített, csaknem egy kilométer hosszú sétálóutca jelenti a város magvát, az óváros hajdanán királyok, grófok és nemesek szálláshelyéül szolgált. A legendás és történelmi központban számos látnivalót található: nemesi paloták, polgárok és mesteremberek házai, templomok, szűk utcák és terek.
Előadóink segítségével bemutatjuk e páratlan város és térségének múltját, jelenét, kulturális örökségét és természeti szépségeit, illetve beszélgetünk Kelet-Szlovákia jövőjéről is. A szakmai részben betekintést kapunk a határon átnyúló együttműködésekről és regionális fejlesztésekről. Az előadásokat most is kiállítás és kézműves termékek bemutatója kíséri, de népzene, néptánc és az elmaradhatatlan gasztronómiai ízelítő is színesíti a programot.

Előadók:

  • Pollák Róbert igazgató, Kelet-szlovákiai Múzeum;
  • Viszlay Gábor/Szabó Gabriella szakreferens, Kassa Megyei Hivatal;
  • Bystrá Mária szakreferens, Megyei Idegenforgalmi Intézet;
  • Erényi Tünde menedzser, HU-SK program információs pont;
  • Pápai Szilvia menedzser, KARSZT PT Akciócsoport;
  • Orbán Máté Julianna igazgató, Via Carpathia EGTC.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Linkek:

Kapcsolódó hírek: