hírek

GLOKÁL Szeminárium – Zacher Gábor: Devianciák a családban és mindennapi függőségeink

- 2016. április 8., péntek 11:06

Teltházas előadást tartott dr. Zacher Gábor főorvos Sopronban, a Közgazdaságtudományi Kar aulájában. Az egyetemi hallgatóságon kívül számos érdeklődő érkezett a középiskolásoktól az idősebb korosztályokig, hisz a téma mindenkit érint: hétköznapi függőségeink.

Zacher Gábor hihetetlen készséggel tartotta fenn a nézőközönség figyelmét közel két órán keresztül, öniróniával és kellő humorral fűszerezett, laikusoknak szóló előadásával. A közvetlen szavak célba találtak: a tükörkép, amit kaptunk, megmutatta azokat a hétköznapi, megszokottá vált cselekedeteinket, amelyek – bár még észre sem vettük, vagy épp csak sejtjük – már függővé tettek minket. Ilyen hétköznapi, kevéssé ártalmasnak tűnő függőségeink a kávé, a csoki, a munkamánia, a túlzott edzés, vagy épp a mértéktelen internetezés, és persze a társadalom által már károsnak ítélt cigaretta, alkohol- vagy drogfüggőség. Nem sokat hallunk róla, de tudnunk kell, hogy hazai viszonylatban komoly problémát jelent a gyógyszerfüggőség is.
Kik a leginkább érintettek? Nehéz megmondani… Nagy a szülők felelőssége: mit engedhetünk, meddig engedhetjük, hogyan büntetjük, de a lényeg, hogy milyen mintát adunk, és mennyit és milyen módon kommunikálunk gyermekeinkkel. A kontroll kb. 20 éves kortól alakul ki, így aki 13-15 évesen találkozik először a cigarettával vagy droggal, nagyobb valószínűséggel válik függővé, mint aki 20 éves kora után. A statisztikák ijesztőek: hozzávetőlegesen 350 ezer hétvégi drogfogyasztó közül kb. 20 ezer fő drogfüggő, és kb. 23 ezer fő majdnem drogfüggő. De az alkohol terén sem jeleskedünk: közel 800 ezer fő alkoholbeteg él Magyarországon, számuk néhány éven belül eléri az 1 millió főt.
Miért leszünk függők? A válasz igen összetett… szeretethiány, gyermekkori sérelmek, önértékelési gondok, stressz, megélhetési gondok, szegénység, „gettó-lét”, és a reménytelenség, hogy az adott élethelyzetből ki lehet kerülni. Vagy épp az, hogy „megengedhetjük magunknak”, illetve hogy szüleinktől milyen mintát tanultunk el akarva-akaratlanul.
„Függőségek nélkül élni lehetséges, csak nem érdemes” – zárta az estet Zacher Gábor, aki saját bevallása szerint nem tökéletes, hanem ugyanolyan gyarló, mint bárki más. A mértékletesség és a saját magunknak szabott korlátok megtartása kulcsfontosságú lehet a mai stresszes, túlhajszolt életünkben, ahol azért valljuk be, jól jön egy kicsi plusz, egy kis örömforrás...

Linkek:

Kapcsolódó hírek:
Új előadássorozat a KTK-n: GLOKÁL Szeminárium - 29-02-16 10:49