10 éves a Területfejlesztési Szabadegyetem!

Ünnepi konferencia: „Otthon a Kárpát-medencében”


Karunkon, a Magyar Regionális Tudományi Társasággal közösen, 2006 óta rendezzük meg a Területfejlesztési Szabadegyetem elnevezésű előadássorozatot, amelynek 10 éves évfordulóját az „Otthon a Kárpát-medencében” című tudományos jubileumi konferencia keretében ünnepeljük meg. A rendezvényt Sopronban, a Hotel Pannóniában tartjuk 2015. október 8-9. között.
A konferencia célja, hogy megvitassuk a regionális és a kohéziós politika helyzetét, ezek főbb eredményeit a Kárpát-medence régióinak vonatkozásában, valamint hogy ajánlásokat fogalmazzunk meg a területi politika jövőbeni súlypontjai számára. A tudományos konferencián elsősorban a regionális kutatásokkal foglalkozó szakembereket látjuk vendégül – szerte a Kárpát-medencéből.
A konferencia keretében két plenáris előadás hangzik el. Prof. Dr. Andreas Faludi a TU Delft professzora és Prof. Dr. Rechnitzer János, az MRTT elnöke világítanak rá arra, hogy a térség országainak uniós csatlakozása óta, tehát az elmúlt közel tíz évben milyen főbb, a területi fejlődést előnyösen, avagy hátrányosan befolyásoló folyamatok zajlottak a Kárpát-medencében. Választ kapunk arra is, hogy milyen fontosabb, a területi fejlődést befolyásoló kihívásokkal kell szembenézni, és ezek hatékony kezelésére milyen megoldások javasolhatók, ajánlhatók.
A plenáris ülést öt panelbeszélgetés követ. A „hagyományos” szekció-beosztás helyett a pódiumbeszélgetések keretében nyújtunk lehetőséget arra, hogy az érdeklődők az alábbi témákba mélyebb betekintést nyerjenek:
  1. A Kárpát-medence geopolitikai helyzete
  2. Gazdasági, társadalmi és területi egyenlőtlenségek a Kárpát-medencében
  3. Migráció a Kárpát-medencében
  4. Határmenti együttműködések a Kárpát-medencében
  5. Helyi és regionális gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében

Szeretettel várjuk Sopronban!

A szervezőbizottság


A konferencia részletes programja >>
Regisztráció >>